FORUM

Reševalni pas


 • Avtor
  Prispevki
 • #11748
  bundr
  bundr


  administrator foruma
  Vozim: Passat 3BG
  Pridružen/a: 19/12/2013
  Lokacija: Gorenjska
  1709 sporočil

  Od Oktobra 2017 na slovenskih cestah (predvsem avtocestah) velja spremenjen člen zakona o pravilih v cestnem prometu, ki se nanaša na razvrščanje v primeru nesreč ali zastojev. Do zdaj je bilo to področje zakonsko slabo določeno, saj zakona v praksi vozniki niso mogli uresničevati oziroma je v tem primeru zmanjkalo prostora za intervencijska vozila.

  Po novem se je potrebno pravilno razvrstiti že ob začetku upočasnjevanja oziroma zgoščevanja prometa in ne šele ob dejanskem začetku zastoja. Vozila z desnega prometnega pasu se bodo morala umakniti skrajno desno na odstavni pas, vozila na levem pa skrajno levo. V obeh primerih morajo zapeljati tudi prek bele robne črte.

  ZAKON

  V zakonu o pravilih v cestnega prometa (Uradni list RS, št. 82/13 – uradno prečiščeno besedilo in 68/16) se štirinajsti odstavek 30. člena spremeni tako da se glasi: (14) V primermu ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti ali hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo vozniki med kolonama vozil vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črt smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.

  Na spodnji sliki je razvrščanje še po starem zakonu. Obe postavitvi sta sedaj nepravilni!

  Na tej sliki pa novo pravilno razvrščanje na avtocesti ob nesreči!!!!!!

  It’s not just a car, it’s the Volkswagen feeling!

  #11749
  sonaman
  sonaman


  stalni uporabnik
  Vozim: Golf MK6
  Pridružen/a: 17/02/2014
  Lokacija: Gorenjska
  801 sporočilo

  :thumbsup:

  "I'd Like To Apologize To Absolutely Nobody" - Conor McGregor

  #11750
  bundr
  bundr


  administrator foruma
  Vozim: Passat 3BG
  Pridružen/a: 19/12/2013
  Lokacija: Gorenjska
  1709 sporočil

  FB profil: https://www.facebook.com/ustvarimo.SOS.pas/

  It’s not just a car, it’s the Volkswagen feeling!

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.