Volkswagen modeli

 • Tiguan


  Leta 2006 Volkswagen prvič predstavi konceptno vozilo po imenu Tiguan na avtomobilskem salonu v Los Angelesu. To je bila napoved  »malega brata« Touarega.

  V letu 2007 sledi uradna svetovna predstavitev na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu.
  Že v samem začetku je bil na voljo z petimi motorji in tremi vrstami opreme (Trend & Fun , Sport & Style in Track & Field).

  Leto pozneje (2008) na trg zapelje še izvedba Tiguan R-Line.

  Leta 2011 v Ženevi predstavijo ter pozneje na trg zapelje pomlajeni model Tiguan. Spremenjen je predvsem sprednji in zadnji del avtomobila, v notranjosti  je nekaj novih materialov in bogatejša serijska oprema. Motorji so ostali enaki, deležni so bili le manjših popravkov. Je pa pridobil zajetno število že poznanih asistenčnih sistemov.

  15. Marec 2013 –  iz tovarne v Wolfsburgu s proizvodnih linij slovesno pospremijo milijontega Tiguana.

  Za konec leta 2014 je napovedan povsem nov Tiguan. Na voljo naj bi bil tudi v CC različici.

   

  ZUNANJOST

  Mere Tiguana so: dolžina 4,42 m, širina 1,80 m, višina 1,70 m in medosna razdalja 2,60 m. Sprednji konec je oblikovno poznan že iz prejšnih Volkswagnovih modelov. Prepoznaven je velik raven pokrov motorja, ki se na straneh v liniji z lučmi prelomi. Spredaj se bohoti velika črna maska hladilnika z velikim VW logotipom in štirimi kromiranimi letvicami. Izstopajo tudi halogenske luči, še bolj pa do izraza pridejo bi-xenonske LED luči. Spodaj v odbijaču velika maska, v sredini s kromirano obrobo in stranski odprtini s sprednjimi meglenkami, videz še bolj poudari. Ta je lahko eleganten ali pa terensko robusten. Odbijač se zaključi z spojlerjem v črni barvi, pri terenski različici pa z bolj robustnim in zaščitnim sivim spodnjim delom.
  Stranski del daje jasno in močno obliko, ki se kaže tudi v okenskih linijah. K izgledu pripomorejo tudi blatniki, ki se z obdano plastično obrobo nadaljujejo naprej na vrata. Da pa ta spodnja plastična zasčita ne izpade preveč monotono, poskrbi krom letev, ki se razteza čez celotna vrata.
  Ena od značilnosti, ki označuje vse nove Volkswagne, so zadnje dvodelne luči. To velja tudi za Tiguana. Luči se iz bočnega dela zaključijo na prtljažnih vratih. Za privlačen, hkrati pa tudi učinkovit videz, poskrbi spojler zadnjih prtljažnih vrat z vgrajeno zavorno lučjo. Dober pogled nazaj omogoča veliko zadnje steklo, posebnost pa so tudi prtljažna vrata, ki se na koncu zaključijo navzven in se elegantno skladajo z zadnjim odbijačem. Spodnji del odbijača se zaključi z zaščitno črno plastiko, v kateri sta tudi dva odsevnika in lučki za vzvratno vožnjo. Na koncu pa je tu še dvojna izpušna cev. K celotnemu videzu prispevajo tudi lahka aluminijasta platišča v velikosti od 16 do 19 palcev (Portland, Philadelphia, Boston, New Orleans, New York, Pasadena in Savannah). Ob doplačilu se lahko z velikim panoramskim strešnim oknom ali bi-xenonskimi LED žarometi videz Tiguana še izboljša.

   

  NOTRANJOST

  Eden od ključnih dejavnikov za uspeh Tiguana je vsestranska  in uporabniku prijazno zasnovana notranjost. Instrumentna plošča je pregledna, vse kontrole se nahajajo kjer jih priačkujete in na dosegu roke. Za dober občutek poskrbi trikraki, usnjen volan, ob doplačilu pa večfunkcijski usnjen volan. Armaturna plošča je enostavno oblikovana. Na sredini in na vrhu se nahaja radio (ali navigacijski) sistem (serijski RCD 210, RCD 310 ali RCD 510 – odvisno od opreme). Spodaj je sistem Climatronic, še nižje pa manjši predal in dodatni gumbi. Poleg osnovne opreme je na voljo tudi veliko dodatne, kot so na primer multimedijski sistemi, navigacijska sistema RNS 315 in RNS 510, multimedijski vmesnik MEDIA-IN in avdio sistem DYNAUDIO Contour. Tu so še priprava za mobilni telefon Premium ali Plus, večfunkcijski prikazovalnik Plus, shranjevalni paket,…
  Tudi tu sta na voljo dve barvi notranjosti potniške kabine, klasična črna in bež. Izbiramo pa lahko tudi med velikim številom barv in načinov oblazinjenja (tkanina ali usnje). Paketi oblazinjenja so Pakata, Kyalami, Milan, Vienna, Nappa, Pandu ali klasično oblazinjenje.
  Omembe vredna je tudi zadnja klop, ki jo lahko premikamo naprej in nazaj za kar 16 cm. Prostornina prtljažnega prostora znaša 470 litrov, ob zadnji podrti klopi pa lahko sprejme kar 1510 litrov.

   

  VARNOST

  Tudi pri Tiguanu varnost ni vprašljiva. Lahko se pohvali z nekaj osvojenimi naslovi. Na testiranju trčenj mu je EuroNCAP podelil vseh pet zvezdic. Ameriški IIHC pa ga je imenoval za Top Safety – ocena zajema obsežne ukrepe na področju aktivne in pasivne varnosti. Da je novi Tiguan varen, pa poskrbi predvsem njegova toga karoserija.

  Poleg osnovne varnostne opreme  – 6 zračnih blazin, elektronski programi ABS, ESP, ASR, EDS, MSR, asistenca za speljevanje na klancu, so tu še sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, sistem DCC, Park Assist, Lane Assist, Dynamic Light Assist ter še nekaj dodatnih pomagal za vožnjo po terenu (terenski vozni program, vključuje asistenco za nadzorovani spust, izboljšano uravnavanje navora pri speljevanju, natančnejše določanje navora s pedalom za plin in funkcijo predizbire za samodejni menjalnik). Prav tako je tudi Tiguan opremljen z sistemom Isofix.

   

  TEHNIČNE LASTNOSTI

  Motorno paleto sestavlja osem motorjev, štirje bencinski in štirje dizelski motorji. Kar šest motorjev nosi oznako BlueMotion Technology. Poleg dvokolesnega pogona je na voljo tudi stalni 4MOTION pogon.

  Bencinski motorji so:
  1.4 TSI z 90kW/122KM in šeststopenjskim ročnim menjalnikom*
  1.4 TSI z 118kW/160KM in šeststopenjskim ročnim menjalnikom*
  1.4 TSI z 118kW/160KM – 4MOTION in šeststopenjskim ročnim menjalnikom
  2.0 TSI z 155kW/210KM – 4MOTION in šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali samodejnim DSG menjalnikom
  *Motorja 1.4 TSI z 122 in 160KM nosita oznako BlueMotion Technology
  Dizelski motorji so:
  2.0 TDI z 81kW/110KM in šeststopenjskim ročnim menjalnikom*
  2.0 TDI z 103kW/140KM in šeststopenjskim ročnim menjalnikom*
  2.0 TDI z 103kW/140KM – 4MOTION in šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali samodejnim DSG menjalnikom*
  2.0 TDI z 130kW/177KM – 4MOTION in šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali samodejnim DSG menjalnikom*
  *Vsi dizelski motorji nosijo oznako BlueMotion Technology


Fotografije