Novice

Novice

 • Volkswagen e-Golf, e-Up! in GTE: slovenska predstavitev


  E-Golf, e-up!, Golf GTE in najbolj izstopajoč XL1 so prevzeli vlogo mestnih znamenitosti in poskrbeli, da so se številni mimoidoči odločili, da namesto priljubljenih arhitekturnih značilnosti fotografirajo pisani električni kvartet. Volkswagen je s tem uradno pričel prodajo svoje električno/hibridne flote. Kljub nedodelani infrastrukturi ostajajo njihove želje po uspešni prodaji visoko na lestvici prioritet.

  Pri Volkswagnu so ponosni na dejstvo, da njihova električna vozila izhajajo iz serijskih modelov ter s tem omogočajo bistveno nižje stroške vzdrževanja ter enostaven dostop do nadomestnih delov. Predstavljeni trojici se bo proti koncu leta pridružil še hibridni Passat GTE, ki bo zaključil ekološko osveščeno družino.

  Mali, vendar zmogljivi e-up!

  Med prvimi si predstavitev prisluži najmanjši e-up!, ki s svojimi pospeški zapre usta še tako zahtevnemu uporabniku. Od običajne različice z vgrajenim agregatom z notranjim zgorevanjem se razlikuje po vgrajenih tipičnih LED dnevnih žarometih v obliki črke C, ki krasijo vsa Volkswagnova električna vozila. Poleg tega je električni up! z malenkostno spremenjenimi odbijači za 4 odstotke bolj aerodinamičen, z vgrajenimi namenskimi pnevmatikami pa so uspešno zmanjšali kotalni upor pnevmatik za 7 odstotkov.

  V notranjosti je na voljo precej specifične dodatne opreme, ki je namenjena izključno električni različici. V osnovno opremo spadajo še posebej programirane aplikacije za e-mobilnost, ki so v sklopu serijskega informacijskega sistema, ogrevano vetrobransko steklo in ogrevana prednja sedeža.

  Model e-up! poganja elektromotor s 60 kilovati in 210 njutnmetri navora, litij-ionska baterija, ki je integrirana v dno vozila, tehta 230 kilogramov in je sestavljena iz 17 modulov s po 12 celicami. Celice proizvedejo nominalno energijo 18,7 kWh ter lahko kratkoročno zagotavljajo nazivno moč 75 kilovatov in 35 kilovatov pri kontiunirani uporabi. Po tovarniških podatkih e-up! porabi 11,7 kWh na prevoženih 100 kilometrov.

  Golf je e-Golf

  Večino današnjih mimoidočih bi zlahka preslepili, če bi z električnega Golfa odstranili nalepke in le malokdo bi brez pomoči prepoznal, da gre v resnici za povsem električno različico Golfa. Od običajne različice se, tako kot e-up!, razlikuje po prepoznavnih LED dnevnih žarometih, oznakah e-Golf in aerodinamičnih platiščih, na katerih so nameščene posebne pnevmatike z 10 odstotkov manjšim kotalnim uporom. Osnovna oblika ostaja ista, vendar so z manjšimi izboljšavami za 10 odstotkov popravili aerodinamičnost vozila.

  E-Golf je serijsko opremljen z lepim naborom opreme, poleg žarometov z LED tehnologijo ima nameščen radijsko-navigacijski sistem Discover Pro, ogrevano vetrobransko steklo, avtomatsko klimatsko napravo in daljinsko ogrevanje. Med doplačilno opremo so seveda vsi asistenčno varnostni sistemi, ki so na voljo v Golfu, zato je e-Golf poleg varčnosti tudi varno družinsko vozilo.

  Visokoturažni motor se lahko zavrti do 12.000 vrtljajev na minuto in je, tako kot enostopenjski samodejni menjalnik, razvit izključno pri Volkswagnu. S pomočjo MQB arhitekture, ki je bila že v začetku zasnovana in pripravljena za izvedbo z električnim motorjem, so Nemci lahko vgradili litij-ionsko baterijo v stabilizacijski okvir v dnu vozila.

  Volkswagnov e-Golf poganja elektromotor z močjo 82 kilovatov in 270 njutnmetri navora, zato od 0-100 km/h pospeši v 10,4 sekundah. Baterijo sestavlja 264 celic, ki imajo kapaciteto 24,2 kWh.

  Hibridni športnik GTE

  Edini hibridni predstavnik v predstavljeni pisani ponudbi je Golf GTE. Športnik ima vgrajen 1,4-litrski turbobencinski agregat z močjo 110 kilovatov in elektromotor z močjo 75 kilovatov ter 350 njutnmetri navora. Skupna sistemska moč znaša 150 kilovatov, vendar kljub obilici moči akcijski radij znaša okrog 940 kilometrov.

  S pomočjo elektromotorja lahko uporabnik, izključno z električnim pogonom, prevozi do 50 kilometrov v brezemisijskem načinu. S pritiskom na gumb GTE v Golfu GTE prebudimo športen značaj, ki s pomočjo agregata TSI doseže končno hitrost 222 km/h.

  V serijski zunanji opremi so prepoznavne LED dnevne luči in celostni LED žarometi, značilne črte na mreži hladilnika in v žarometi v modri barvi. V potniški kabini izstopajo karirasti sedeži z modrim vzorcem, večfunkcijski športni volan, program GTE-mode s funkcijo e-boost in zvočnim izvajalnikom.

  Osem let garancije na baterijo

  Volkswagen ponuja osemletno garancijo na baterijo ali 160.000 prevoženih kilometrov in v primerjavi s konkurenco uporabniku ne daje baterije v najem, temveč je baterija v trajni lasti uporabnika vozila. Za obe električni vozili ponujajo različne možnosti polnjenja – preko običajne vtičnice (10 ur), preko posebne stenske polnilnice, za katero mora kupec odšteti 780 evrov, preko javne polnilnice ali javne hitre polnilnice 40 kW.

  Pametna aplikacija Car-net ”e-manager” za oddaljen dostop do vozila

  Aplikacija ponuja nadzor nekaterih funkcij vozila, ki jih uporabnik lahko spremlja in spreminja na daljavo. Lastnik vozila oziroma upravljalec aplikacije lahko preko pametnega mobilnega aparata spremeni lastnosti hlajenja ali ogrevanja vozila, ugotovi ali je vozilo odklenjeno ali so prižgani žarometi, spozna napolnjenost baterije ali izve ključne podatke o načinu vožnje. Med poglavitnimi funkcijami je tudi položaj vozila, ko je le to parkirano in s tem lahko uporabnik nadzoruje položaj svojega vozila. Volkswagen kupcu ponudi tri leta brezplačne uporabe aplikacije, kasneje pa bo moral kupec za uporabo doplačati.

  Od 50 do 190 kilometrov, od 25.030 do 37.676 evrov

  Radij dosega varira od vozila do vozila, a je pričakovano najmanjši pri hibridnem modelu GTE, kjer uporabnik lahko izključno na električni pogon prevozi do 50 kilometrov. E-up! se pohvali z akcijskim dosegom od 120-160 kilometrov, medtem ko večji e-Golf ponuja do 190 kilometrov dosega.

  Cene se brez upoštevanih subvencij za e-up!, pričnejo pri 25.030 evrih, za večjega e-Golfa bo potrebno odšteti vsaj 37.258 evrov in za najdražjega hibridnega Golfa GTE vsaj 37.676 evrov.

  vir: Avtomobilizem.com


Fotografije