FORUM

Odgovori na: Volkswagen in dizelska afera emisij "Dieselgate"


Forum Forum Novosti in novice Splošne novice Volkswagen in dizelska afera emisij "Dieselgate" Odgovori na: Volkswagen in dizelska afera emisij "Dieselgate"

#10613
bundr
bundr


administrator foruma
Vozim: Passat 3BG
Pridružen/a: 19/12/2013
Lokacija: Gorenjska
1709 sporočil

Hišne preiskave in številna zaslišanja

Nemški tožilci so mnenja, da je za goljufanje z emisijami vedelo precej več ljudi, vključno s takratnim šefom VW-ja Martinom Winterkornom. Zato zdaj seznam osumljenih še povečali.

Nemško tožilstvo je prejšnji teden sporočilo, da naj bi obstajali dokazi, da je Winterkorn vedel za goljufije, čeprav ta vztrajno zanika vpletenost, kar je med drugim še enkrat ponovil tudi prejšnji teden pred parlamentarno komisijo v Bruslju. Na tožilstvu so še povedali, da so organi pregona v prejšnjem tednu izvedli skupno 28 hišnih preiskav in seznam osumljenih tako povečali na skupno 37.

Zaradi goljufije so avtomobilskega velikana pod lupo vzeli številni organi držav po vsem svetu. Med drugim postopki proti njemu tečejo v Avstraliji, Južni Koreji, Nemčiji, Franciji in Italiji. V ZDA je koncern po izbruhu škandala dosegel poravnavo, v okviru katere bo za kazni in kompenzacije kupcem namenil okoli 16 milijard dolarjev kazni.

vir: Avtomanija.com

———————————————————————————————————————————————————–

Bosch bo zaradi afere Volkswagen plačal 300 milijonov evrov

Odškodninski sporazum bo »poravnal terjatve strank in trgovcev rabljenih vozil do družbe Robert Bosch«.

Podjetje Bosch je izdelalo nekatere dele programske opreme, ki jo je Volkswagen nato uporabil pri goljufanju. Foto: Fabian Bimmer/Reuters
Frankfurt − Nemški proizvajalec avtomobilskih delov Bosch je danes sporočil, da bo ameriškim kupcem in prodajalcem Volkswagnovih vozil, ki so bili oškodovani v aferi »dieselgate«, plačal 327,5 milijona dolarjev (303 milijone evrov) odškodnine. Izdelal je namreč nekatere dele programske opreme, ki jo je Volkswagen nato uporabil pri goljufanju.

Pri Boschu so v izjavi zapisali, da bo odškodninski sporazum »poravnal terjatve strank in trgovcev rabljenih vozil do družbe Robert Bosch, njenih podružnic, zaposlenih in direktorjev«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do odškodnine so upravičeni vsi, ki so med letoma 2009 in 2015 kupili Volkswagnova in Audijeva vozila z dvolitrskim dizelskim motorjem, ter tisti, ki so med letoma 2009 in 2016 kupili Volkswagnova, Audijeva in Porschejeva vozila s trilitrskim dizelskim motorjem. Dogovor mora sicer potrditi še zvezno sodišče v ameriški zvezni državi Kalifornija, ki je obravnavo sklicalo za 14. februar.

Pri tem so pri Boschu poudarili, da se sporazum nanaša le na civilne tožbe. V drugih sodnih postopkih bodo še naprej branili svoje interese ter stalno sodelovali s preiskovalci v Nemčiji in drugih državah. Ameriško tožilstvo je preiskavo proti Boschu sprožilo, ker je menilo, da je podjetje »morda vedelo«, da Volkswagen uporablja njegov algoritem za vklop oziroma izklop drugačnega načina delovanja motorja na okoljskih testih. Nato je preiskavo še razširilo in družbo obtožilo, da je pri prirejanju rezultatov aktivno sodelovala.

Afera »dieselgate« je izbruhnila septembra 2015. Takrat so v Volkswagnu priznali, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov. Koncern se je z ameriškimi oblastmi dogovoril o plačilu 14,7 milijarde dolarjev kazni, še vedno pa se ukvarja s civilnimi tožbami.

vir: delo.si

It’s not just a car, it’s the Volkswagen feeling!