FORUM

Odgovori na: Volkswagen zgodovina, obletnice, jubileji…


Forum Forum Splošno Splošna debata Volkswagen zgodovina, obletnice, jubileji… Odgovori na: Volkswagen zgodovina, obletnice, jubileji…

#10665
bundr
bundr


administrator foruma
Vozim: Passat 3BG
Pridružen/a: 19/12/2013
Lokacija: Gorenjska
1709 sporočil

Sveta pločevina dosega rekordne cene – Volkswagen Käfer & Bulli

Če bi pred desetimi leti napisal, da boste v današnjih časih za originalnega prvotnega ‘hrošča’ znamke Volkswagen, ki spada med najbolj kultne avtomobile na tem planetu, odšteli 100.000 ameriških dolarjev, bi se bralci verjetno spraševali kaj sem pred tem napisanim stavkom popil, pojedel ali pokadil.

Zgodba o avtomobilu, ki ga je Heinrich Nordhoff (generalni direktor znamke Volkswagen) ob njunem prvem soočenju opisal z naslednjim stavkom: »Das Ding hat mehr Fehler als ein Hund Flöhe« (ta stvar ima več napak kot pes bolh …), se je navzlic začetnemu skepticizmu vodilnih v Wolfsburgu kasneje (na začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja) uspešno razvila, kar dokazuje tudi legendarni reklamni citat znamke Volkswagen iz leta 1968: »Er läuft und läuft und läuft«, ki je na koncu prepričal več kot 21 milijonov kupcev modela ‘hrošč’.

V zadnjem času smo priča neverjetnemu dvigu prodajnih cen za nekatere primerke prvotnih ‘hroščev’. V letošnjem februarju so pri pariški ekspozituri avkcijske hiše Southerby’s ponujali kupcem Volkswagnov ‘sveti gral’ v obliki zadnjega serijsko izdelanega primerka tako imenovanega ‘Brezelfenster’ (deljeno zadnje kabinsko okno) ‘hrošča’ (VW tip 1) iz leta 1952, ki je v marcu tega leta odšel k novemu lastniku na Švedsko. Prvotni lastnik se je z njim vozil do leta 1963, potem so ga Švedi skrili v neko lopo, kjer je zdržal do današnjih dni. Novi lastnik, ki je zanj odštel 58.240 evrov, je prejel avtomobil v originalnem stanju s samo 77.000 prevoženimi kilometri ter originalno dodatno opremo (strešni prtljažnik in par smuči iz leta 1950).

Še več denarja za originalnega hrošča je lani odštel kupec kabrioletskega hrošča iz leta 1955. Zanj je odštel približno 78.000 evrov. Vendar gre v tem primeru za hrošča ‘z napako’, vsaj po mnenju puristov, ki jim ta hrošč ni všeč, ker je totalno obnovljen. Za malenkost manjšo vsoto (62.500 evrov) je lastnika lani v Arizoni zamenjal še en ‘Brezel-Käfer’, najdražji ‘hrošč’ vseh časov pa prihaja iz filmskega sveta, točneje podjetja Walt-Disney-Studios, kjer je za potrebe filmskih ekip (ustvarili so 5 filmov) nastalo točno 26 primerkov legendarnega ‘hrošča’ z imenom Herbie. Nekateri izmed njih so vozni, drugi so služili kot makete za ustvarjanje različnih filmskih prizorov. Preživela jih je samo peščica, kupce pa privlačijo tudi takšni, ki sploh niso vozni, niti niso v dobrem stanju. Kljub temu je takšen Herbie vreden od 15.000 do skoraj 50.000 evrov, kar je še vedno precej manj od prodajnih cen, ki jih dosegajo vozni filmski primerki. Leta 2015 so pri avkcijski hiši Barrett-Jackson ob prodaji za takšnega voznega Herbija iztržili 120.000 evrov.

Obstajajo pa tudi hrošči z neprecenljivo zgodovinsko vrednostjo in posledično astronomsko prodajno ceno, vendar takšni primerki kot je recimo vozni prototip z oznako Kdf-Wagen Typ 60 iz leta 1943, zaenkrat težko najdejo kupce, ki bi bili pripravljeni za takšen avtomobil odšteti od 260.000 do 330.000 evrov (uradno ocenjena vrednost). Zneski s šestimi številkami so veliko bolj pogosti v primerih, ko se na avkciji znajde kakšen primerek kultnega transporterja (VW tip 2). Med kupci in zbiratelji so najbolj priljubljene ‘Samba-Bus’ različice z 21-timi kabinskimi okni. Pred kratkim je kupec za primerek takšnega ‘enoprostorca’ iz leta 1967 odštel 134.000 evrov, še dražje so kmalu zatem prodali ‘Samba-Bus’ iz leta 1961, in to za rekordnih 284.000 evrov. Poznavalci razmer ocenjujejo, da bodo kultni Volkswagnovi kombiji v naslednjih letih dosegli nivo prodajnih cen, ki je bil pred tem rezerviran samo za kupce starodobnih avtomobilov aristokratskih znamk.

vir: Volan.si

It’s not just a car, it’s the Volkswagen feeling!