FORUM

Odgovori na: Volkswagen in dizelska afera emisij "Dieselgate"


Forum Forum Novosti in novice Splošne novice Volkswagen in dizelska afera emisij "Dieselgate" Odgovori na: Volkswagen in dizelska afera emisij "Dieselgate"

#10837
bundr
bundr


administrator foruma
Vozim: Passat 3BG
Pridružen/a: 19/12/2013
Lokacija: Gorenjska
1709 sporočil

Pri VW-ju uradno priznali krivdo

Včeraj so ameriški predstavniki nemškega proizvajalca na sodišču v Detroitu priznali krivdo v primeru afere Dieselgate in obenem pristali še na plačilo skupno 4,3 milijarde dolarjev kazni.

Očitno so želeli pri Volkswagnu zadevo rešiti po hitrem postopku in brez dolgotrajnega sojenja, zato so se izrekli za krive v obtožnici, ki jim je očitala goljufijo, oviranje preiskave in neresnične navedbe o blagu, ki so ga poslali na trg.

“Volkswagen globoko obžaluje svoja dejanja, ki so privedla do dizelske krize,” so zapisali v sporočilu in dodali, da doseženi dogovor z ameriško vlade kaže na njihovo odločenost, da popravijo slaba ravnanja.

Proizvajalec je s priznanjem med drugim pristal tudi na neodvisen zunanji nadzor za dobo treh let. VW je sicer že pred tem pristal na plačilo različnih odškodnin v skupni vrednosti 17,5 milijarde dolarjev.

Še vedno pa ostaja neznana usoda enega od Volkswagnovih menedžerjev Oliverja Schmidta, ki so ga ameriške oblasti januarja aretirale v Miamiju. Schmidtu očitajo 11 storitev kaznivih dejanj prikrivanja, ko je bil še šef Volkswagnovega razvojnega centra v Michiganu. Za vse skupaj lahko po ameriških zakonih dobi kar 169 let kazni. Ta se trenutno nahaja v zaporu v Detroitu, sam pa trdi, da o zadevi ni vedel nič. A preiskava proti Schmidtu poteka tudi v rodni Nemčiji. Če bo spoznan za krivega, bo s tem odprl pot enakim obsodbam tudi za ostale, ki so vpleteni v enega največjih škandalov v zgodovini.

vir: Avtomanija.com

It’s not just a car, it’s the Volkswagen feeling!