FORUM

Odgovori na: Kratke novice in zanimivosti


Forum Forum Novosti in novice Splošne novice Kratke novice in zanimivosti Odgovori na: Kratke novice in zanimivosti

#11000
bundr
bundr


administrator foruma
Vozim: Passat 3BG
Pridružen/a: 19/12/2013
Lokacija: Gorenjska
1709 sporočil

Piech odhaja z več kot milijardo evrov

Ferdinand Piech, ki je eden ključni ljudi, da je koncern Volkswagen danes največji proizvajalec vozil na svetu, zapušča omenjeni koncern, saj je prodal svoj delež v podjetju, ki večinsko obvladuje nemškega avtomobilskega velikana.

V Avstriji rojeni Piech, ki je vnuk Ferdinanda Porscheja, je sklenil dogovor o odprodaji velikega dela svojega lastniškega deleža v holdingu Porsche, ki z 52,5-odstotnim deležem glasovalnih pravic obvladuje Volkswagen. Porsche je v lasti družin Porsche in Piech, delež 79-letnega Piecha pa so v skladu z dogovorom kupili člani obeh družin, tako da bo ohranjeno lastniško razmerje v avtomobilskem klanu. Borzna vrednost delnic je znašala okoli 1,1 milijarde evrov.

Piech je bil dolga desetletja je bil eden najpomembnejših akterjev v nemški avtomobilski panogi. Bil je na čelu Audija in Volkswagna, leta 2002 pa se je povzpel na vrh Volkswagnovega nadzornega sveta. S tega mesta se je poslovil aprila 2015, potem ko je izgubil boj za prevlado z nekdanjim izvršnim direktorjem Martinom Winterkornom. Winterkorn je zdržal le pol leta dlje, saj je moral odstopiti, potem ko je izbruhnil škandal, povezan z goljufanjem Volkswagna pri emisijah.

Dogovor o prodaji lastniškega deleža morajo sicer še odobriti finančni regulatorji in varuhi konkurence v več državah.

vir: Avtomanija.com

It’s not just a car, it’s the Volkswagen feeling!