FORUM

Odgovori na: Obvezna oprema v avtu


Forum Forum Splošno Splošna debata Obvezna oprema v avtu Odgovori na: Obvezna oprema v avtu

#11059
bundr
bundr


administrator foruma
Vozim: Passat 3BG
Pridružen/a: 19/12/2013
Lokacija: Gorenjska
1709 sporočil

III. DODATNE ZAHTEVE ZA DELE IN OPREMO VOZIL

8. člen (dodatne zahteve glede svetlobne opreme)
(1) Na vozilih v cestnem prometu smejo biti nameščene samo predpisane homologirane svetlobne in svetlobno signalne naprave, ki jih ni dovoljeno zaslanjati, jim zmanjševati svetilnosti ali jim spreminjati barve oddane svetlobe. Žarometi za dolgi in kratki svetlobni pramen ter žarometi za meglo so lahko zaslonjeni, ko niso vključeni.
(2) Če je svetlobna oprema zaradi prigrajenih naprav ali opreme zakrita, mora biti nameščena dodatna svetlobna oprema, ki nadomešča funkcijo zakrite svetlobne opreme.

9. člen (delovni žarometi na vozilih)
Delovni žarometi smejo biti nameščeni le na delovnih vozilih, na delovnih strojih, na traktorjih, na vozilih policije, na vozilih za nujno medicinsko pomoč, na namenskih vozilih drugih reševalnih služb, na vozilih inšpekcije, pristojne za promet, na gasilskih vozilih, na vozilih civilne zaščite, na vozilih služb za vzdrževanje cest in napeljav, na vozilih za pomoč na cesti ter na vozilih za odvoz poškodovanih vozil ali vozil v okvari.

10. člen (rezervne žarnice)
Komplet rezervnih žarnic mora vsebovati žarnice z žarilno nitko za najmanj polovico žarničnih mest podvojenih zunanjih svetlobnih in svetlobno–signalnih naprav in po eno žarnico z žarilno nitko za zunanja nepodvojena žarnična mesta, pri katerih je mogoča zamenjava samih žarnic.

vir: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina?urlid=201344&stevilka=1689

Torej moje mnenje je oz. sklepam, da za luči, kjer zamenjava ni možna (LED žarometi, kjer “žarnic” sploh ni in jih tudi ni mogoče menjati), rezervne žarnice niso potrebne.

Glede na to, da so LED žarometi že skoraj na vsakem avtomobilu je zanimivo, da do popravka zakona sploh še ni prišlo. Mora pa uvoznik oz. zastopnik obvezno priložiti rezervni komplet žarnic, čeprav ti na koncu ne koristijo nič.

It’s not just a car, it’s the Volkswagen feeling!