FORUM

Odgovori na: Kratke novice in zanimivosti


Forum Forum Novosti in novice Splošne novice Kratke novice in zanimivosti Odgovori na: Kratke novice in zanimivosti

#11371
bundr
bundr


administrator foruma
Vozim: Passat 3BG
Pridružen/a: 19/12/2013
Lokacija: Gorenjska
1709 sporočil

Volkswagen in Škoda bosta sodelovala z indijsko Tato

Znamki Volkswagen in Škoda si že od nekdaj želita večjega vpliva na avtomobilski trg v Indiji, zato sta ta teden v Ženevi podpisali namero o sodelovanju z največjim indijskim avtomobilskim proizvajalcem.

Potem ko sta se (trenutno) največji avtomobilski koncern na zemeljski obli ter indijska Tata kar eno leto pogajala o pogojih skupnega sodelovanja, sta ta teden dokončno podpisala namero o skupnem razvoju nizkocenovnih modelov, namenjenih indijskemu trgu. Pri omenjenem poslu gre sicer za izmenjavo obstoječih tehnologij med obema koncernoma oziroma, natančneje, med znamkami Tata, Volkswagen in Škoda.
V predhodnih pogajanjih so sicer pri Volkswagnu predlagali, da bi pri zasnovi prihajajočih modelov uporabili njihovo obstoječo platformo MQB-A, vendar se je le ta izkazala za predrago za indijski trg. Tako naj bi uporabili Tatino modularno platformo AMP, ki je precej cenejša od Volkswagnove. Za predrage so se hkrati izkazali tudi Volkswagnovi motorji, ki jih bodo nadomestili Tatini, nemški proizvajalec pa bo sodeloval pri projektu zgolj z električnimi komponentami.

S tovrstnim sodelovanjem si Volkswagen ter še posebej Škoda obetata, da bosta resneje vstopila na indijski trg, kar se lahko v prihodnje izkaže kot izjemno dobra poslovna odločitev.

vir: Avtomobilizem.com

Konec ljubezni med VW in Tata Motors

Pred nekaj meseci so Nemci in Indijci za skupno mizo večkrat iskali možnosti za skupno sodelovanje, a skupnih točk niso našli.

Volkswagnov štab je marca pooblastil češko Škodo, da poskuša navezati tesne stike z indijskim avtomobilskim gigantom, z namenom skupaj razvijati platformo podjetja Tata Motors za bodoče avtomobile, kar pa bi za Škodo pomenilo prevelik finančni vložek, da bi izpolnili visoke standarde varnosti in izpusta emisij.

“Obe podjetji sta ugotovili, da trenutno ni mogoče doseči nobene tehnične in ekonomske sinergije v obsegu, kot si ga želita obe strani. Zato zaenkrat ne bomo nadaljevali pogovorov o strateškem zavezništvu,« so v sporočilu za javnost zapisali pri Škodi.

To je za Tata Motors že drugi neuspeli poskus strateškega združevanja. Leta 2011 jim je v vodo padel dogovor s Suzukijem.

vir: Avtomanija.com

It’s not just a car, it’s the Volkswagen feeling!