FORUM

Odgovori na: Vinjete


Forum Forum Splošno Splošna debata Vinjete Odgovori na: Vinjete

#11460
bundr
bundr


administrator foruma
Vozim: Passat 3BG
Pridružen/a: 19/12/2013
Lokacija: Gorenjska
1709 sporočil

Že 2019 velika sprememba pri vinjetah?

Slovenija utegne slediti Avstriji z uvedbo digitalne vinjete.

Naša severna soseda z novembrom prvič uvaja digitalno vinjeto. Tako bo po Madžarski to že druga država v naši okolici, v kateri ne bo več potrebnega lepljenja in še bolj mukotrpnega trganja nalepk z vetrobranskega stekla. Prav tako bo nakup vinjete lahko voznik po enaki ceni opravil kar iz naslonjača, olajšan bo tudi prenos še veljavne vinjete na novo vozilo.

Za razliko od Madžarske pa bo Avstrija še naprej uporabljala tudi klasično nalepko. Prvi odzivi ljudi kažejo, da Avstrijci že komaj čakajo novost, seveda jo bodo lahko izkoriščali tudi tujci.

“Na Darsu smo uvedbi elektronskih vinjet naklonjeni in možnosti uvedbe elektronske vinjete za osebna vozila preučujemo,” so povedali pri slovenskem upravitelju avtocestnega omrežja. Vendar pa je pogoj za začetek projekta in pripravo dokumentacije za razpis ustrezna prilagoditev zakonodaje, pojasnjujejo na Darsu.

Torej ima škarje in platno v rokah ministrstvo za infrastrukturo. Tam pravijo zelo podobno: “Uvedbi elektronskih vinjet smo naklonjeni in bomo to možnost preverili. V letu 2018 jih še ne bo, ker je pogoj za začetek projekta in pripravo razpisne dokumentacije za izvedbo razpisa sprememba zakona oziroma pravne podlage.”

Torej bodo digitalne vinjete v Sloveniji morda uvedene že z letnikom 2019, to je decembra 2018. Za nadzorno tehnično opremo, ki bo spremljala, ali imajo vozniki digitalno opremo, pa namerava Dars izkoristiti kar nove portale, ki so namenjeni digitalnemu cestninjenju tovornjakov. Ta sistem naj bi pričel delovati spomladi prihodnje leto. Za nadzor vinjet bodo sicer potrebne ločene kamere.

vir: z24.si

It’s not just a car, it’s the Volkswagen feeling!