FORUM

Zimske pnevmatike


 • Avtor
  Prispevki
 • #10159
  Avatar
  polo9n


  novinec
  Pridružen/a: 15/02/2016
  33 sporočil

  Kolikor sem gledal še ni odprte teme o zimskih pnevmatikah, zato jo tudi odpiram. Zanima me kaj ostali vozite pozimi, kako ste zadovoljni oziroma da se razpišete o samih plusih in minusih. Sedaj imam za svojega malčka ogledane goodyear ultragrip 9, dunlop winteresponse 2, vredesteine snowtrac 5, menda so nekateri zelo zadovoljni tudi z nexen?

  #10160
  sonaman
  sonaman


  stalni uporabnik
  Vozim: Golf MK6
  Pridružen/a: 17/02/2014
  Lokacija: Gorenjska
  801 sporočilo

  Kar se tiče zimskih pnevmatik ti edino lahko priporočam Nokian WR-D3. Imel sem jih na golfu 6 že trejo zimo in moram rečt da sem resnično presenečen nad samo gumo kar se tiče oprijem in obrabe.
  Verjetno bodo še za eno zimo :mrgreen: . Sem pa doma bolj v hribih kjer zapade kar dosti snega in bom v pri naslednjih zimah sigurno ostal na Nokian (zimskih) :P .
  Mislim pa da je zunaj že novejši model WR-D4. Z ostalimi znamkami pa nisem imel še izkušenj.

  Lp, Mitja

  "I'd Like To Apologize To Absolutely Nobody" - Conor McGregor

  #10164
  jelencblaz500
  jelencblaz500


  uporabnik
  Vozim: Polo 6r
  Pridružen/a: 16/09/2014
  Lokacija: Gorenjska
  211 sporočil

  Nekje je ze odprta tema o pnmebmatikah.
  Glede zimskih gum se strinjam s Sonaman-om, ceprav jih vozim na manjsi dimenziji.
  Lp

  Če slučajno berete moje poste in jih jemljete resno, vam toplo priporočam obisk vašega osebnega zdravnika, kateri vam bo dal napotnico za obisk psihologa.
  Lep dan še naprej

  #10165
  Avatar
  dules


  administrator foruma
  Pridružen/a: 19/12/2013
  148 sporočil

  Prodam komplet pnevmatik Barum polaris 3 v dimenziji 165/70R14 / mislim da so letnik 2014 ter komplet železnih platišč 5×14 et35 5×100

  komplet je skorej nov , pnevmatike so namontirane in scentrirane .

  Prodam samo v kompletu

  cena po dogovoru

  #10171
  lukad
  lukad


  administrator foruma
  Vozim: Passat 3c variant highline
  Pridružen/a: 19/12/2013
  Lokacija: Gorenjska
  705 sporočil

  Sam sem do sedaj vozil že par različnih znamk, res da je odvisno na katerem avtu imaš gume, saj niso vse za vse :) Na novem polotu imam Savo eskimo in pozimi žena ni nč jamrala, na passatu so se mi pa do sedaj najbolje odnesla Conti wintercontact ts830, letošnjo zimo sem imel semperit pa so ble tud ok. Kolega ima na audiju s3 zimske nexen pa jih ni mogu prehvalt :)

  LP lukad

  #10172
  Avatar
  polo9n


  novinec
  Pridružen/a: 15/02/2016
  33 sporočil

  Najprej hvala za odgovore. Ja luka tako kot si napisal, da niso vse gume dobre za določen model vozila. Ker na našem pasatu so bile prej gor britstone blizzak in je bila super guma, sedaj dve leti pa continental ts850 in nisem bil kaj preveč zadovoljen z njimi, po suhem super kolikor je bil pa cel sneg in malo primrznjeno se je dokaj hitro ustavilo (pač majhni klančki niso bili nobeden problem čim pa je bil nekoliko večji pa je že bilo na meji). Sem imel tudi primer od kolega, ki mu je en svetoval gume jih je dal na svojega in je bil totalni poraz. Zato pač sprašujem kaj dajete ostali gor manjših dimenzij pač kolikor vas sploh je. Je kdo imel mogoče good year UG9 ali dunlop winteresponse2?

  #11439
  bundr
  bundr


  administrator foruma
  Vozim: Passat 3BG
  Pridružen/a: 19/12/2013
  Lokacija: Gorenjska
  1709 sporočil

  Rezultati letošnjega testa zimskih pnevmatik

  Kljub temu, da v teh dneh celo lahko uživamo v nekaj sončnih žarkih, se neizogibno bliža obdobje zniževanja zunanjih temperatur in slabšanja voznih razmer. Če ste med tistimi, ki morate pred začetkom sezone obvezne zimske opreme še kupiti nove pnevmatike, si pred tem lahko ogledate povzetek ugotovitev testa zimskih pnevmatik, v katerih sodeluje slovenski AMZS.

  Ne glede na to ali se pritožujete nad rezultati ali nad dejstvom, da mediji praviloma povzemamo ugotovitve iste (vplivne) neodvisne primerjave, pomeni objava testa zimskih pnevmatik na spletnih straneh slovenskega AMZS-ja, nemškega avtomobilskega kluba ADAC ali pri katerem izmed sodelujočih ostalih partnerjev prelomnico na trgu pnevmatik za osebna vozila. Rezultati pri nas namreč vplivajo na nakupne odločitve potrošnikov, prav tako pa se verjetno do določene mere odražajo tudi v oblikovanju cen s strani ponudnikov. Letošnji test razkriva primerjavo v dveh popularnih razredih – medtem ko je še vedno najbolj množično povpraševanje po dimenziji pnevmatik 195/65 R15, pa prav tako pa narašča zanimanje za dimenzijo pnevmatik 215/65 R16, po katerih posegajo lastniki trendovskih športnih terencev.

  Visoka pričakovanja

  Rezultati testov v kategoriji 15-palčnih pnevmatik so bili delno predvidljivi, saj smo v vrhu že od predstavitve pričakovali Continentalovo pnevmatiko WinterContact TS860. Z enako oceno “zelo priporočljivo” sta se ji pridružili še pnevmatika znamke Esa-Tecar Super Grip 9, ki jo izdeluje podjetje Goodyear za zvezo švicarskih avtomobilskih serviserjev, ter pnevmatika znamke Kleber Krisalp HP3, ki prihaja iz skupine Michelin. Savina pnevmatika Eskimo S3+ se je po rezultatih testa uvrstila v razred pnevmatik s skupno oceno “priporočljivo”.

  Pnevmatike za trendovske križance

  Tudi v dimenziji 215/65 R 16 je bilo primerjanih 16 različnih pnevmatik, med katerimi je le Dunlopova Winter Sport 5 dobila skupno oceno “zelo priporočljivo”. Glavnina pnevmatik, med katerimi je tudi Savina Eskimo HP2, se je uvrstila v skupino z oceno “priporočljivo”, nakup Nankangove pnevmatike Snow SV-2 pa pri AMZS-ju odsvetujejo na račun slabih lastnosti na mokri cesti in snežni podlagi.

  vir: Avtomobilizem.com

  It’s not just a car, it’s the Volkswagen feeling!

  #11442
  bundr
  bundr


  administrator foruma
  Vozim: Passat 3BG
  Pridružen/a: 19/12/2013
  Lokacija: Gorenjska
  1709 sporočil

  Še test zimskih pnevmatik iz nemške strani oz. kluba ADAC

  Predstavniki nemškega kluba ADAC so v teh dneh objavili poročilo z zadnjega obsežnega testa zimskih pnevmatik, na katerem so jih Nemci tokrat testirali 32 v dveh velikostih (195/65 R15 in 215/65 R16). Letošnji test je postregel tudi z nekaj presenečenji.

  Da tako imenovano marketinško ‘premium-označevanje’ določenih izdelkov ne pomeni vedno samodejne zmage takšnega ‘superiornega’ izdelka na kakšnem primerjalnem testu, vedo že vrabci. Kljub temu so bili Nemci tokrat izredno presenečeni, ker je poceni zimska pnevmatika na tem primerjalnem testu premagala prestižno sorodstvo izpod okrilja skupnega gumarskega koncerna. V tem primeru govorimo o zimski pnevmatiki znamke ESA+ TECAR (model Super Grip 9, nemška prodajna cena ene pnevmatike: 49 evrov) v dimenzijah 195/65 R15. Takšne pnevmatike uporablja veliko današnjih ‘kompaktnih’ (razumni ljudje vedo, da se pojem kompaktno v svetu avtomobilizma zaključi v območju (dolžina) štiristodesetih centimetrov) avtomobilov.

  Na tem testu se je pnevmatika znamke ESA+ TECAR uvrstila na odlično drugo mesto, predvsem zaradi splošno dobrih voznih lastnostih v vseh vremenskih pogojih ter odlične uporabnosti ob vožnji po ledenih površinah. Poleg tega pa je tudi varčna, ker ne spodbuja večje porabe pogonskega goriva, ki se ji je v zimskih mesecih težko izogniti. Sorodstvo v obliki premium-pnevmatike z imenom Goodyear UltraGrip 9 jo je tokrat odneslo precej slabše (ocena befriedigend je zadovoljujoče), čeprav govorimo o občutno dražji pnevmatiki (nemška prodajna cena ene pnevmatike: 74 evrov), ki se je tokrat v skupni razvrstitvi uvrstila šele na 5. mesto lestvice testiranih zimskih pnevmatik v dimenzijah 195/65 R15. Drugo mesto na tokratni lestvici je zavzela pnevmatika znamke Kleber (model Krisalp HP3, 63 evrov), zmagovalka v teh dimenzijah pa ponovno prihaja iz koncerna Continental (model WinterContact TS860, 74 evrov).

  Na tem testu so testirali tudi dve pnevmatiki znamke Sava. Prva, ki so jo nadeli na Volkswagnov golf, se je tokrat uvrstila na rep razpredelnice, za njo je uvrščena najslabša tokrat testirana pnevmatika znamke, ki je imela v Jugoslaviji mitičen status (podobno kot vsi ostali tedanji gumarski izdelki iz Zahodne Evrope). Govorimo o pnevmatiki znamke Semperit (model Master-Grip 2, 63 evrov), ki je odlična samo ob vožnji po snegu. V tej disciplini blesti tudi pnevmatika znamke Sava (model Eskimo S3+, 60 evrov), ki ne mara suhih zimskih cest, preveč pa ji ne diši niti vožnja po mokrem. Na tem velikem primerjalnem testu so Nemci testirali tudi zimske pnevmatike za bolj ‘športno obilna’ SUV (‘Senioren und Veteranen-Auto’) vozila in oblikovne križance (crossover) v dimenzijah 215/65 R16, ki so jih v tem primeru namestili na ‘kompaktni’ modni tiguan. Na tem testu je zmagala pnevmatika znamke Dunlop (model Winter Sport 5 SUV, 123 evrov), ki je zmagala tudi na podobnem letošnjem testu GTÜ, ACE in ARBÖ. To je tudi edina izmed vseh tokrat ocenjenih SUV-zimskih pnevmatik, ki si je zaslužila najboljšo možno oceno „sehr empfehlenswert“ (zelo priporočljivo).

  Savina pnevmatika (model Eskimo HP2, 93 evrov) se je na tem testu odrezala precej bolje kot model Eskimo S3+, ker se je uvrstila na solidno šesto mesto v skupni razvrstitvi. Tudi v tem primeru gre za pnevmatiko, ki si zasluži svoje ime, ker se odlično obnese ob vožnji po ledenih površinah, dobro pa ji gre tudi vožnja po suhih površinah. Uporabnike bo razveselila tudi z majhno obrabo. Všeč ji ni edino mokro cestišče, ker takrat ne bo ravno blestela. Obvezno pa se izognite zimski SUV-pnevmatiki znamke Nankang (model Snow SV-2 XL, 77 evrov), razen če ste ljubitelj ‘adrenalinske vožnje’, ki jo boste ob vožnji s temi pnevmatikami lahko doživljali zelo intenzivno, ker se drži ceste kot kos mila v dežnem nalivu, je pa varčna z gorivom. Nemci so tokrat objavili še dve dodatni, zelo zanimivi razpredelnici, prva se ukvarja s povprečno porabo goriva v kombinaciji z določenimi pnevmatikami, druga prikazuje stopnje obrabe, torej dolgoživost pnevmatike.

  Tabela, ki razkriva povprečno porabo goriva, je povezana z meritvami, opravljenimi ob vožnji Volkswagnovega tiguana. Sedaj že vemo, da ima masa avtomobila odločilen vpliv tudi na obrabo pnevmatik (podobno velja tudi za motorni navor, več, ko ga imate na zalogi, hitreje boste ‘skurili’ pnevmatike, po tej lastnosti so znani predvsem ‘traktorji’ – vozila z vgrajenimi dizelskimi motorji), dodatne razlike v zgradbi in sestavi pnevmatik pa na vsakih 100 prevoženih kilometrov lahko prinesejo razlike v količini (približno pol litra goriva). Povsem različna pa je tudi dolgoživost pnevmatik. S pnevmatikami znamke Avon boste v povprečju prevozili približno 28.000 kilometrov, medtem ko boste s podobno pnevmatiko znamke Michelin prevozili še enkrat večjo razdaljo (približno 62.000 km). Zato ob nakupu pretehtajte vse razloge in potrebe, ne nasedajte na premium-provokacije (ni vse zlato, kar se sveti …) in na koncu izberite pnevmatiko, ki najbolje ustreza vašim potrebam.

  vir: Volan.si

  It’s not just a car, it’s the Volkswagen feeling!

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.